Peecat
Image default
Woning en Tuin

Een duurzamer leven begint bij het hergebruiken van regenwater

België is een van de koplopers als het gaat over het opvangen en hergebruiken van regenwater. Jaarlijks valt er veel regen en het is natuurlijk zonde om dit in de riolen te laten verdwijnen. Regenwater kan makkelijk gebruikt worden voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, het afspuiten van het terras, of voor toepassingen binnenshuis zoals toiletspoeling en wasmachines. Een pomp voor de regenwatertank is hierbij niet te missen om het water te kunnen gebruiken. Sinds 2014 is er een wet in België dat er bij nieuwbouw of renovatie een regenwaterinstallatie geïnstalleerd dient te worden. 

Voordelen van regenwaterhergebruik

Het hergebruiken van regenwater kan veel besparingen opleveren en het milieu verbeteren. Hier zijn enkele voordelen:

  • Waterbesparing: Door regenwater te gebruiken voor toepassingen zoals tuinbesproeiing, toiletspoeling, en het wassen van kleding, kun je tot 50% besparen op je drinkwaterverbruik​.

  • Kostenbesparing: Minder gebruik van drinkwater betekent lagere waterrekeningen. Daarnaast verdwijnt er minder regenwater in de riolen, wat ook weer in zuiveringskosten bespaart.

  • Milieuvoordelen: Het vermindert de druk op drinkwaterreserves en helpt bij het beheersen van wateroverlast door het opvangen en hergebruiken van regenwater.

Wettelijke vereisten in België

In België zijn er specifieke regels voor het hergebruiken van regenwater, vooral bij nieuwbouw en renovatie:

  • Verplichte installatie: Voor nieuwbouwwoningen en herbouwprojecten is het verplicht om een regenwaterput te installeren met een minimale capaciteit van 5.000 liter, of 7.500 liter bij een dakoppervlakte groter dan 80 m².

  • Infiltratievoorzieningen: Het overtollige regenwater moet in de grond geïnfiltreerd worden. Dit geldt voor alle nieuwe constructies en uitbreidingen groter dan 40 m².

  • Keuring: Voor de ingebruikname moet de installatie gekeurd worden om te verzekeren dat het regenwatercircuit gescheiden is van het drinkwatercircuit.

Gebruik van regenwater

Regenwater kun je goed gebruiken voor diverse niet-drinkbare toepassingen. Zo kun je het gebruiken voor het doorspoelen van toiletten, het draaien van wasmachines, het besproeien van de tuin, het wassen van auto’s en voor schoonmaakwerkzaamheden in en om het huis. Deze toepassingen helpen je om waardevol drinkwater te besparen en je waterrekening te verlagen.

Subsidies en premies

In sommige gemeenten zijn subsidies beschikbaar voor de installatie van regenwaterputten, vooral bij renovaties. De Vlaamse overheid biedt via de “Mijn VerbouwPremie (MVP)” ondersteuning voor sanitair, inclusief regenwaterinstallaties.

Regenwaterhergebruik is een duurzame oplossing die niet alleen kosten bespaart, maar ook bijdraagt aan een beter milieu. Door te voldoen aan de Belgische regelgeving en te profiteren van beschikbare subsidies, kun je op een verantwoorde manier regenwater hergebruiken in je dagelijks leven.